110 000 Kalle Anka-troll på samma ställe

Screen Shot 2012-12-16 at 7.06.51 AMDen stora debatten som rasar just nu är hurvida det är bra eller dåligt att Disney klipper bort scener ur Kalle Ankas Jul. Eftersom Anna-Carin Carnebro redan skrivit så bra om ämnet tänkte jag inte gå in på det så mycket mer, utan kika på Facebook-gruppen som obligatoriskt dykt upp när något sånt här händer. Jag skrev precis om internettroll i ett tidigare inlägg, och den här gruppen är passande nog ett typexempel.

Vi som vill ha den riktiga Kalle anka” heter den grupp som reagerat mot beslutet att klippa bort bilder ur Tometeverkstan. Ett av inläggen, det som finns med på bilden här brevid, har fått över 110 000 likes och tusentals delningar. Kommentarerna står som spön i backen, och det är dom jag reagerar på, jag skulle kunna säga att nästan alla som kommenterar kan definieras som troll.

 • Kommentatorerna repeterar samma argument om och om igen, ofta utan någon saklighet. I det här fallet är meningar som ”Vart är Sverige på väg?” och ”Förstör inte våra traditioner!” återkommande.
 • Faktafel är vanligt. Det är få som bryr sig om vem som tagit beslutet att klippa bort scener ur Tometeverkstan och man fokuserar sin kritik åt helt fel håll.
 • När motdebattörer presenterar fakta och ger en konkret förklaring till Disneys beslut är det få som lyssnar och/eller kommenterar det. Istället fortsätter man upprepa samma budskap (Se punkt 1) om och om igen. Ett trolls värsta fiende är relevant information.

Jag kan inte heller se någon ur den utsatta gruppen kommentera. Ett par meningar från Anna-Carin Carnebros blogg sammanfattar det hela bra:

Jag, som vit och icke-troende, har inte tolkningsföreträde när det gäller svarta och judiska stereotyper. Det har de som tillhör den karikerade gruppen.

Allt det här gör att jag inte kan se gruppen ”Vi som vill ha den riktiga Kalle anka” som något annat än en stor troll-plattform. Det finns inte utrymme för diskussion, utveckling och erfarenhetsutbyte utan endast ett monotont megafon-hat.

Annonser

3 kommentarer on “110 000 Kalle Anka-troll på samma ställe”

 1. Jessica skriver:

  Riktigt bra skrivet! Håller fullständigt med både dig och Anna- Carin! Hoppas du får en trevlig måndag!
  Jessica

 2. Ann skriver:

  Du har säkert redan läst den men jag gillade Kenan Habuls krönika i Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/kenanhabul/article15986246.ab. Tack för ytterligare ett uppfriskande inlägg i debatten.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s