BitCoins, den virtuella valutan du inte kände till

BitcoinPå baksidan av internet, där det händer saker som inte vill se dagens ljus, finns det många mystiska saker som pågår. Baksidan av internet är i det här fallet, The Dark Internet, Deepweb eller Darknet, kärt barn har många namn. Det är en del av internet som du endast kommer åt via speciell programvara som krypterar all din trafik och gör dig helt anonym. Precis som i så många andra sammanhang här i världen så skapar total anonymitet en viss jargong och marknad, en värld som gemene man egentligen inte vill se.

Darknet består till viss del av hackers som utbyter avancerad information om säkerhetshål i system, tämligen oskyldigt, eller iallafall ofarligt kan tyckas. Men Darknet består också till stor del av handel med olagliga varor, t ex droger och vapen. Vart skulle man annars köpa ett sexpack handgranater eller ett par Kalashnikovs när man vill starta ett krig?

För detta krävs såklart ett lika anonymt och säkert betalningssystem. När du väl har klickat på “Buy now!” för att betala dina pistoler (ja, det är faktiskt så enkelt på vissa ställen) så vill du troligen inte använda ditt VISA-kort för att betala. Det är här som BitCoins kommer in i bilden.

BitCoins, eller BTC:s, är i sig ingenting olagligt eller fel, utan det är ett system för att skapa en P2P-valuta digitalt, alltså en valuta som inte har någon förankring i något lands centralbank. Det finns bara två parter i en transaktion med BTC:s, säljaren och köparen. Valutans status är registrerad i en databas som är utspridd bland alla dess användare. I din dator har du en fil som håller reda på hur mång BitCoins du äger. Om den försvinner förlorar du dina pengar för alltid, ansvaret ligger således helt på användarna. det finns ingenstans man kan gå och klaga.

Hur skaffar man då BitCoins?

Antingen köper du BTC:s av andra för riktiga pengar, eller så genererar du nya, eller som det heter på engelska, BitCoin mining. Det sistnämnda är dock inte hur enkelt som helst, utan du måste investera något för att få BitCoins, i det här fallet är det din datorkraft du lägger in som insats. Du laddar ner och kör ett program på din dator som sedan börjar bearbeta en mängd olika beräkningar. Beräkningarna är tunga, tar lång tid och ökar således din dators energiförbrukning. I princip byter du tid och elektricitet mot BitCoins. Ska man försöka sig på att generera BitCoins själv behöver man en otroligt kraftfull dator. En vanlig hårdvarukonfiguration för mining är dubbla Radeon HD 6990-grafikkort. Bara grafikkorten tillsammans kostar nära 12 000 kronor och genererar i snitt 1 BTC per dag. Att skaffa BitCoins på det här sättet är således en dyr och tidskrävande metod.

Med tiden halveras också belöningen för varje löst block, alltså blir det svårare och svårare att generera BTC:s för varje år som går. Ungefär år 2140 är det tänkt att inga fler BTC:s ska gå att generera. Detta är planerat för att undvika inflation som vattnar ut värdet på BitCoins.

Är du sugen på att själv komma igång finns det väldigt mycket att läsa på nätet, kanske för mycket. Ett bra ställe att börja på är BitCoin Wiki. Vill du börja surfa på The Dark Internet kan du börja med att läsa här. Tänk på att vara försiktig. Använd helst inte din personliga dator, se till att inte lämna ut personliga uppgifter och var varsam med var du klickar, det finns många otrevligheter där ute.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s