P3 Nyhetsguiden och vår inetlligens

Igår blev en spännande dag, inte bara intressant att se att min artikel om BlocketmåletAjour.se fått rätt bra spridning och reaktioner på nätet, sen ringer P3 och vill ha mig med i programmet P3 Nyheter med Kazmierska.

Ämnet var även här Blocket, men också lite generellt om integritet på nätet. Jag brukar lista ett par punkter som är vettiga att tänka på när det gäller ens internet-närvaro, eller inetlligens som jag brukar kalla det:

 • Allt du laddar upp på nätet bör anses offentligt, oavsett hur slutet forumet du laddar upp det till är. Det finns alltid en risk att någon sprider din information vidare, förebygg det genom att inte sprida den på internet.
 • Välj vilken nivå du vill lägga dig på, och välj nivån som passar dig bäst. Valet står inte mellan att bojkotta internet och att lägga ut rubbet, hitta en balans och använd sunt förnuft.
 • SEO-experten Nikke Lindqvist brukar säga något i stil med ”Om du inte bygger din egen profil på internet, gör någon annan det”. Lyssna mer på hans klokheter i #StudioBronx
 • Sluta separera internet från den analoga världen, idag är det ihopsmält och kan betraktas som samma sak. Internet är ingen bisak, utan en del av vår vardag, därför bör det behandlas på samma sätt. Alltså gäller den gamla klyschan ”Bete dig på internet som du skulle göra i vanliga livet”.

Jag försökte bädda in klippet här nedanför, men det verkar inte funka så bra (WordPress ställer till det) så här är länken: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5418882

Det här är post #2 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

2 kommentarer on “P3 Nyhetsguiden och vår inetlligens”

 1. Nikke Lindqvist skriver:

  Jag träffade i fredags två relativt unga människor som förvånade mig mycket. Ingen av de hade ett privat Facebook-konto. Ingen av dem hade ett Google-konto (trodde de, det hade de, men de var oanvändbara eftersom de var kopplade till rätt märkliga grejer), ingen av dem hade ett LinkedIn-konto, ingen av dem hade någonsin delat med sig av någontig på webben, men båda ansåg sig ändå ha erfarenheter av att använda webben. Båda hade i uppgift att arbeta med sin arbetsgivares webbnärvaro.
  Det här var smarta människor, men de var sprungna ur en kultur där man inte framhäver sig, inte framträder med sitt eget namn, inte vill att någon ska tro att de ville vara något. Och det ledde till att bägge, i de utsträckning de över huvud taget medverkade på webben, gjorde det i egenskap av någon annan.
  Jag vet inte om det var rädslan för att synas på webben som formade dem, utan egentligen rädslan för att synas över huvud taget. De följde ju iofs rådet om att vara på webben på samma sätt som ”i köttet”. För utanför sin professionella gärning så gör nog ingen av dem särskilt mycket väsen av sig i verkligheten heller. Men ändå kände jag mig lite som om jag hade träffat två UFOn efteråt. Det var som om vi kom från olika kulturer.

  • Lukasz Lindell skriver:

   Spännande att höra Nikke, man glömmer ju så lätt bort att vissa inte har ett intresse av nätet när man själv är så glad i det. Tyvärr gäller ju regeln ”Bygg din egen profil, annars gör någon annan det” även för dom. Många kan nog bli överrumplade om något negativt skulle hända dom online, och på så sätt ”tvingas” in på internet. Då blir utgångspunkten väldigt negativ från start.

   Men det är lätt att bli förblindad ibland, alla berörs såklart inte av det som vi pysslar med :)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s