Den komprimerade historien om @bakjour

Screen Shot 2013-01-27 at 12.40.57 PM

Det här är inte alls en lätt sak att förklara för någon som inte känner till det, men jag ger det ett försök. Det här är den komprimerade historien om Bakjour, svenska Twitters svar på Gossip Girl.

Inledningen

På Twitter, dök det för ett tag sedan (ganska längesedan, minns inte exakt, 1-2 år) upp ett konto som hette Bakjour. Namnet var en twist på den då nyuppstartade nyhetsbloggen Ajour. Bakjour var bland många andra ett anonymt satiriskt konto som väldigt träffsäkert levererade roliga tweets mot etablissemanget i sociala medier.

Bakjour har hållit sig på en syrlig, men rumsren nivå hela tiden, det är bra satir men jag tror ingen känner sig trampad på tårna. Hela tiden har det spekulerats i vem som står bakom kontot Bakjour och folk har spekulerat vilt.

Upptrappningen

De senaste veckorna har Bakjour tagit en annan inriktning. Helt plötsligt började det ges ledtrådar till fysiska platser. Först på bollen var Jack Werner att hitta ledtråden. Det var ett foto på kosmonauten Jurij Gagarin. Många på Twitter drog parallelen till kontot @radiogagarin, även det ett anonymt satirkonto. På lappen stod texten

I cyberrymden kan alla höra dig skrika. #bakjour 26/1

Den 26/1 skulle det alltså hända tre saker. Bakjour skulle göra någonting spektakulärt. Expressens reporter Niklas Svensson, som vid tiden blivit ett väldigt fokuserat mål för Bakjour, skulle ha sin 40-års fest, och Jack Werner själv skulle ha sin födelsedag.

Många spekulerade i vad som skulle hända, men gemensamt i tankarna hos de flesta var att upplösningen i historien Bakjour skulle komma till skott, äntligen skulle vi få veta vem de här klipska personerna var.

#tweetupbakjour

Så kom då äntligen dagen den 26 januari, den dagen Bakjour hade döpt till #tweetupbakjour. Bakjour twittrar:

21.55 startar bambusringen. Hinner @hampusbrynolf fixa en nedräkningssajt? #tweetupbakjour

Vi hade fått ett klockslag för avslöjandet, och dessutom skulle vi få se det live på Bambuser. Förväntningarna höjdes maximalt.

Dagen blev till kväll. Niklas Svenssons 40-års fest pågick för fullt i en lokal i Stockholm. 350 gäster var inbjudna, de flesta kändisar, journalister, mediaprofiler och makthavare, en perfekt arena för Bakjour att göra sitt intåg på. En sändning startar på Bambuser där vi får se en man i balaklava stå utanför festlokalen till #niklas40 (Ja, festen fick en egen hashtag på twitter) för att sedan bli insläppt av Lisa von Garrelts, Niklas Svenssons fru. De tar sig in i lokalen, mot en scen, men där tar det slut för oss som följer sändningen på webben. Lokalen, som verkar ligga inne i ett berg, skärmar effektivt bort de flesta mobilsignaler och livestreamen dör.

Efter det får vi förlita oss på twitter, och följa rapporteringen av de som är på plats inne på festen. Lustigt nog berättar ingen någonting, men en trolig orsak är den dåliga mobiltäckningen.

I efterhand får vi veta att Bakjour håller ett tal, något flummigt om att de är från framtiden och blott ett sändebud, det är folket som egentligen är Bakjour. Talet fanns på Bakjours Tumblr fram tills nyligen, men nu verkar det ha blivit raderat. Talet går att hitta på Bakjours WordPress-blogg.

Besvikelsen

Det blev inget avslöjande. Vi fick veta att det fanns två personer kopplade till kontot Bakjour, men inte vem som gömt sig bakom själva masken Linn Svensson som höll i kameran och Kent Wisti som stod maskerad på scen. Men själva Bakjour var inte där i köttet. Bakjour-sändebuden lämnade sedan festen och sen var det slut.

Idag, söndag 27/1 har aktiviteten varit låg på Bakjours twitterkonto, men diskussionerna runt om fortgår. Vissa säger sig inte bry sig om vem Bakjour är, andra spinner vidare med sina teorier. Själv har jag tröttnat.

Bakjour hade en förmögenhet i internet-mynt som de byggt upp genom tiden. Vi gav dom den gladeligen så länge de levererade roliga tweets. Sen tog Bakjour nästan alla sina ihopsamlade internet-mynt och köpte vår totala uppmärksamhet, först lite i taget för tre veckor sedan, sen investerade dom nästan allt i kvällen den 26 januari. Dom köpte vår uppmärksamhet, vi gav dom den.

Idag är dom panka.

Vi vet inte vad vi kan förvänta oss längre. Bakjour har raserat sin magiska vägg genom att de uppträtt AFK. Vissa menar att de blev köpta av Niklas Svensson, som ett spektakel på hans fest, förödande för en revolutionär, andra att dom helt enkelt inte längre är intressanta. Håller man på att provocera för länge slutar folk bry sig till slut, fråga Anna Anka, Alexander Bard eller Bert Karlsson.

Framtiden

Vad som händer nu, vet bara Bakjour. Ska det återinvestera och bygga upp nytt förtroende? Kommer vi aldrig höra mer av dom? Kommer de ut? Vem vet, vi får helt enkelt hålla koll på kontot @bakjour

Det här är post #5 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

10 kommentarer on “Den komprimerade historien om @bakjour”

 1. Sara skriver:

  Um, jag vet inte hur mycket man ska grotta ner sig i det här, men de la faktiskt ut en bild på tumblr-bloggen på nåt som skulle kunna vara dom, även den nu borttagen. Nån mer än jag som hann se den? Det var Niklas Svensson i mitten med en kvinna och en man på varsin sida om sig.

 2. Petter Karlsson skriver:

  Jag som inte följde det under kvällen upplever ju inte att dom tappat nåt.
  Jag vet fortfarande inte vilka som står bakom och om de nu skulle börja leverera sköna textbitar igen så skulle jag bara fortsätta gilla.

 3. Dreadnallen skriver:

  Jag instämmer med Petter Karlsson här. Även om jag också uppfattade Bakjours medverkan vid Niklas Svenssons jippobetonade 40-årsfest som något av ett antiklimax, har jag svårt att se att hela deras existensberättigande skulle stå och falla med densamma.

  Visst lämnar det upplästa talet och det faktum att de medverkande endast var utsända kurirer fler frågor än de besvarar och det neojournalistiska greppet att slå på stora trumman för något som i själva verket visar sig vara mindre än en tummetott bör ha tynat bort som marknadsföringsmetod någonstans mellan #flickjox och Ajour.

  Bakjour startades den 11 november 2011 som en direkt respons på den distanslöst uppblåsta lanseringen av gruppbloggen Ajour en månad tidigare. Sedan dess har de sakta ökat intensitet och skärpa i sina träffsäkra satirer över det framväxande digitala landskapets mest skrattretande avarter och profiler.

  Läs gärna Ajour-grundaren Jack Werners krönika som han skrev i samband med det första av Bakjours AFK-upptåg häromveckan. Det ger både en bakgrund och en hint om att Bakjour med största sannolikhet kommer att ha en viktig funktion att fylla även framöver.

  • Lukasz Lindell skriver:

   Ni har poänger här, Petter och Dreadnallen, jag ser på saken ur mitt eget perspektiv här, och då är jag inte en person som slaviskt följt hela historien, men sett den pasera i mitt flöde. Men senaste tiden har dom varit tjatiga och ensidiga tycker jag, inte lika roliga. Det är dom själva som hängt upp sig på #niklas40 och knappt tittat åt annat håll. Kanske är jag less, kanske är jag besviken på den uteblivna upplösningen. Det blir iallafall spännande att se vilken väg de tar härifrån.

   • Dreadnallen skriver:

    Jag håller med dig om att fokus på Niklas Svensson har varit överdrivet stort. Låt oss hoppas att Bakjour sover bakruset av sig och återkommer med förnyad styrka framöver. I jasägarnas och ryggdunkarnas häxkittel behövs alla kritiska röster som kan uppbådas. :)

 4. Lukasz: Nu är det lite tycke och smak, men att sätta Alexander Bard i samma kontext som Bert Karlsson och Anna Anka visar på en rätt dålig koll. Sen osar hela texten av besvikelse över att Bakjour inte levererade på förväntningarna, men då är det väl bara att sluta följa om det är så? Det är inte så att Bakjour tagit betalt eller på annat sätt tvingat sig in i din vardag. Du har frivilligt släppt in dem, och besvikelsen du känner bär du helt och hållet ansvaret för.

  • Lukasz Lindell skriver:

   Jag har ju aldrig hävdat att jag har koll, men förstår att Bard har en helt annan agenda än Bert Karlsson och Anna Anka. Samtidigt, om man inte är intresserad av hans manifest och följer hans politik kan han nog upplevas som en person som då och då mest kastar ut sig provokationer.

   Ja, det är klart jag är besviken, det är det texten handlar om.

   Angående ditt sista stycke vet jag inte riktigt hur jag ska svara. Får man bara tycka till om köpta produkter eller påtvingade lagar? Då kan man väl tänka så i alla lägen, är inte teleoperatören bra, klaga inte, bara byt. Levde flygbolaget inte upp till förväntningarna, var tyst och ta ett annat nästa gång. Klantar Facebook till det, eller om Twitter går ner, det är gratis, ta Google+ istället.

   Det fina med nutidens digitala plattformar är att vi kan få tycka om saker, precis som du gör nu i din kommentar.

   • Micke skriver:

    Sorry, det var inte meningen att säga att man inte får klaga. För att förtydliga: från mitt perspektiv (som bara följt Bakjour på avstånd) så är det snarare så att proportionerna blir skeva och växlarna väl stora. Jag upplever dig som väldigt balanserad, och det här gjorde mig förvånad.

   • Lukasz Lindell skriver:

    Klart du får klaga Micke, jag gör ju det :) Det är alltid värdefullt med input utifrån, och se hur andra ser på saken. Bloggen är ju mycket gjord för det, att skapa diskussioner.

 5. […] Till vår lättnad handlar debatten efteråt i högre grad om en eventuell kloutkonkurs orsakad av vildsint spekulation i ickeexisterande #bakjour-aktier, än den hypnotiska symbiosen av privata, personliga och […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s