När Telia svarar på Twitterfrågor, via telefon

Konversationen med Telia, klicka för en större bild.

Konversationen med Telia, klicka för en större bild.

Igår hade jag ett litet prat med Telias twitterkonto, @telia_service, om iPhone 5 och 4G/LTE. Ämnet var varför inte vi kan få 4G-hastigheter i Telias nät med en iPhone 5 som är en 4G telefon.

Medarbetaren svarade dock lite kryptiskt på frågorna, och egentligen väcktes bara nya frågor efter varje Tweet. Varför får vi bara 3G hastigheter i ett 4G nät med en 4G telefon?

Under följande kväll ringde det plötsligt. Förvånande nog var det Telias externa kommunikationschef (om jag förstått den engelska titeln korrekt) Nicholas Rundbom som ringde. Han berättade att han sett diskussionen på Twitter och ville förklara lite mer angående det här med 4G och iPhone 5. Nicholas berättade också att de skulle förklara allt det här närmare i deras blogg längre fram.

Jag var helt klart förvånad över engagemanget att ta sig tiden att ringa upp till mig och prata om det, och jag undrar såklart hur ofta dom gör det? Det är verkligen ett uppskattat grepp av Telia och jag fick en fin förklaring på varför en iPhone 5 i Telias nät betraktas som en 3G telefon.

I Sverige kör Telia 4G på två stycken frekvenser, 800 MHz och 2 600 MHz. Detta bestämdes för länge sedan, och det är PTS som delar ut frekvenserna till operatörerna. 800 MHz ger något bättre täckning, men inte lika bra kapacitet som 2 600 MHz. Därför fungerar det bandet bra på landsbygden där det ofta kan vara långt mellan basstationerna. I städer däremot sitter antennerna istället ofta nära varandra, då passar 2 600 MHz bättre.

En iPhone 5 är anpassad för att köras i 1 800 MHz, vilket de gör i USA, men även en del andra länder i världen. Eftersom iPhone är en amerikansk produkt faller det sig naturligt att de anpassar den mot sin egen marknad. Jag tycker dock att resten av världen är en ännu större marknad, så Apple borde anpassa sina telefoner så dom fungerar fullt ut där de säljs.

En uppdatering av iPhone 5 väntas komma i år, och vi får hålla tummarna att Apple gör det möjligt för den att verka på de band som dom svenska operatörerna använder, tills dess blir det bara 3G-hastigheter, eller välja en annan telefon.

Det här är post #8 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s