Allt jag vet om Chebarkul-meteoriten

meteorit

Jag är fascinerad av allt som har med rymden att göra, så de senaste dagarna har varit som en födelsedag för mig med meteoriter och asteroider som rör sig kring oss. Här har jag samlat ihop allt jag lärt mig om den meteorit som landade i Ryssland häromdagen. Jag hittar det mesta av min info på Reddit’s rymd och vetenskapsdelar, men också Wikipedia och Nasa.

Vad är skillnaden på en asteroid, meteoroid, meteorit och meteor?

En Asteroid är en stor inaktiv bumling i rymden, som är större än en Meteoroid. En Meteoroid som träder genom atmosfären och landar på ytan blir en Meteorit. Meteor är ett samlingsnamn för allt som brinner i atmosfären, alltså samma sak som ett stjärnfall.

Hur stor var meteoriten som landade i Ryssland?

Innan den gick igenom atmosfären är uppskattningen att den var cirka 17 meter i diameter och vägde runt 10 000 ton, men var vid nedslaget decimerad till ungefär 2 meter i diameter. Den trädde in i atmosfären med en hastighet på ungefär 54 000 km/h, men bromsades sedan snabbt upp av luftmotståndet. Ljuset som uppstod vid inträdet gav ett starkare sken än solen. Meteoren är den största som träffat jorden sedan händelsen i Tunguska 1908. Tänk på att alla uppgifter om storlek ännu är kvalificerade gissningar och inte bekräftad fakta.

Kunde vi förutspå meteoroiden?

Nej, den här kom från vår sols håll och hade alltså ljuset i ryggen. Då reflekteras inget ljus åt vårt håll och meteoroiden blir svart mot rymdens svart bakgrund. Vi blev helt och hållet överraskade den här gången.

Hade meteoroiden något samband med astroiden AD14 som passerade den 14 februari?

Nej, forskare har fastslagit att inget samband finns. De kom från två olika håll och banor.

chebarkul

Landningsplatsen i Chebarkul-sjön

Var landade meteoriten?

Nedslaget skedde i Chebarkul-sjön långt inne i Ryssland. Det finns en by i närheten, men annars är det ett väldigt öde område.

Är meteroiten radioaktiv eller brinnande när den landar?

Nej, meteoriter är sällan radioktiva, inte heller är de varma. Endast ytskiktet är varmt, men kallnar snabbt. Tänk att sådana här objekt har cirkulerat i rymden i runt 4,5 miljarder år. Innertemperaturen bör vara nära den absoluta nollpunkten, cirka -273 grader celsius. Just den här meteoriden kom från solens håll och sidan som varit vänd mot solen kan ha varit avsevärt varmare, medans skuggsidan troligen var väldigt kall. När den hettas upp i atmosfären blir den otroligt varm på utsidan, men innerst behåller den sin kalla temperatur.

Hur stor energimängd förde meteoren med sig?

Det uppskattas att energimängden i meteoriten var runt 500 kilton TNT, det är 40 gånger större kraft än den atombomb som släpptes över Hiroshima 1945. Det mesta av energin fördelades i atmosfären och över himmelen innan den slog ner i Chebarkul.

Hur stora skador orsakade meteoren?

I princip alla fall av skador som skett har varit från den ljudbang som skedde när meteoriden gick igenom atmosfären. Rutor krossades och till och med en byggnad kollapsade av tryckvågen. Omkring 3 000 byggnader i Ryssland har rapporterats skadae från händelsen. Ungefär 1 200 personer har sökt läkarvård relaterad till meteoren. De flesta fallen består av skärsår och fallskador från tryckvågen.

Hur ofta förväntas sådant här hända och kan vi skydda oss mot dom?

Forskare säger att sannolikheten för sådana här nedslag är cirka ett per hundra år. Det finns inget sätt att idag förutspå så här små meteorider. Dom är för små och mörka för att se innan de träder in i atmosfären. Eftersom större delen av jorden är obebodd är dock sannolikheten liten att den träffar i tätbebyggt områden, men det kan inte uteslutas. Sådana här nedslag påverkar inte vår planet i större utsträckning, men kan så klart få direkta för oss som bor här. För cirka 4,5 miljarder år sedan träffade ett objekt stort som Mars vår planet, men Jorden överlevde smällen. För 66 miljoner år sedan utplånade dock ett nedslag det mesta av livet på jorden, däribland dinosaurierna.

Källor:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2013-061
http://en.wikipedia.org/wiki/2013_Russian_meteor_event
http://www.reddit.com/r/IAmA/comments/18lakm/iama_smithsonian_meteorite_scientist_ask_me/
http://www.reddit.com/r/askscience/comments/18jh8q/is_it_possible_to_reach_a_point_in_space_outside/
http://www.reddit.com/r/askscience/comments/18kvx8/all_your_meteorite_questions/

Det här är post #25 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s