I begynnelsen kom taxi, sen hände ingenting, sen kom Uber

Uber-car

Uber är ett riktigt coolt taxiföretag som kommer från USA. Inte coolt för att deras lyxbilar är snyggt diskret svarta. Inte coolt för att deras chaufförer alltid öppnar dörren för dig, och inte heller coolt för att deras app är helt fantastisk. Uber är coolt för att de utvecklar taxibranschen och gör något helt annorlunda och bättre än alla gamla aktörer.

Det handlar fortfarande i grund och botten om att ta sig från punkt A till B, och både vanlig taxi och Uber kan lösa det åt sig. Det som skiljer Uber åt från alla andra är den extremt höga servicenivån att du gör beställningen och betalning via deras app som finns för iOS och Android. När du laddat ner appen skapar du en profil och sen kopplar du ett eller flera kreditkort till tjänsten. Du kan välja att lägga till flera kort, både ditt privata och det för företaget, beroende på vilka resor du ska göra framöver.

När du sedan startar appen får du upp en karta där du ser positionen på alla Ubers bilar i din närhet i realtid och hur de rör sig. Du får direkt information om upphämtningstiden dit du är. Flyttar du markören till en annan upphämtningsplats uppdateras informationen. När du sedan bestämt dig för att bli hämtad, kan du välja att beräkna pris genom att skriva in vart du vill bli lämnad.

Uber är, trots sin lyxighet, inte särskilt mycket dyrare än andra bolag. Jag gjorde en liten jämförelse via siten iqtaxi.se. Sträckan jag valde att beräkna var från Hornstulls tunnelbana till Stureplan. Såhär ser priserna ut:

  • Taxi Kurir 160 kr.
  • Taxi 020 173 kr
  • Top Cab 182 kr.
  • Taxi Stockholm 184 kr.
  • Uber 178 – 226 kr.

Genom Ubers app får man ett prisspann och här visar det sig att Uber har ett något högre högstapris, men ett lägstapris som är under några av konkurrenterna. Generellt är Uber nog lite dyrare, men de har också en bättre service.

Eftersom du redan kopplat ditt kort till appen så behöver du inte syssla med någon betalning i bilen. Du kliver in, åker och kliver ut. När resan är över debiteras ditt kort automatiskt och du får kvittot mailat till dig. Dessutom kan du betygsätta din upplevelse av föraren, men densamme kan betygsätta dig. Är du en ofta otrevlig kund är det inte säkert att du får fortsätta åka med Uber.

I dagsläget finns Uber bara i Stockholm av de svenska städerna, men förhoppningsvis får vi se det här sprida sig. Jag har själv inte fått tillfälle att testa Uber, men min kollega Petter Karlsson har åkt med dom och han beskriver känslan som otroligt lyxig och något han kommer fortsätta med.

Vill du också bli medlem hos Uber är det helt kostnadsfritt. Använder du dessutom min delningslänk får du 70 kr. rabatt på första resan (och jag får 70 spänn i bonus för att du skrev upp dig via mig ^^). Mer info om Uber för Stockholm finns här.

&nbsp

Det här är post #30 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

One Comment on “I begynnelsen kom taxi, sen hände ingenting, sen kom Uber”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s