KitCam – en otroligt fullmatad foto-app för iOS

KitCam-splash

Jag hittade en app i AppStore som heter KitCam som jag tänkte berätta om. KitCam innehåller otroligt mycket funktioner, så många att jag knappt vet vart jag ska börja.

KitCam-Settings-full

KitCam är en riktig verktygslåda. När man startar appen finns ett par knappar direkt tillgängliga. Den ena öppnar inställningsmenyn, och här hittar man inställningar i två nivåer.

Första raden inställningar

I den första raden av inställningar väljer man antingen om man ska filma eller fota. Har man en iPhone 5 filmar KitCam i 1080p, vad man får ut med en iPhone 4/4S framgår inte. Här kan man också ställa om man vill använda sig av timer eller stabilisator. Stabilisatorn är av det slaget att bilden inte tas förrän telefonen är still. Personligen gillar jag inte den funktionen då det blir lätt att missa ett bra fototillfälle.

Ett par väldigt roliga lägen här är Multi-Expose, Multi-Shot och Timelapse. Multi-Expose låter dig ta bilder i en följd som sedan läggs över varandra. Här får man låta kreativiteten flöda.

Multi-Shot ger möjlighet att ta flera bilder som placeras in i rutor i din bild, ungefär som ett collage, liknande appen Diptic.

Timelapse tar en bild i taget på förbestämda tider, exempelvis en varannan sekund, för att sedan sätta ihop dom till en film. Här kan man ställa om resultatet ska bli en rad foton eller en färdig film, i vilken FPS du vill att filmen ska spelas upp i och om den ska ta bilder för evigt, eller på en förutbestämd tid.

Andra raden inställningar

Den här raden aktiverar en mängd hjälpmedel för ditt fotande. Du kan aktivera en indikator för gyroskopet för att se till att telefonen hålls rakt när du fotar. Det finns en uppsjö olika stödlinjer, både för att loda sitt foto, eller hitta det gyllene snittet.

Bildförhållandet är satt till 4:3 som standard, men här kan du också välja 1:1 som Instagram använder, 16:9 som motsvarar widescreen-film eller 3:2 som är förhållandet för en 35mm film.

Vitbalans och exponering

KitCam-exposure-whitebalanceKnappen till höger om avtryckaren aktiverar menyn för vitbalansen och exponeringen. Ofta när man fotar med en iPhone inomhus blir det ett starkt gulstick i bilderna. Vitbalans-reglaget hjälper dig att se till att det vita faktiskt ser vitt ut i bilden. Blir bilden för mörk eller ljus kan du dra i exponeringen, men överdriv inte, det är inte RAW-bilder du jobbar med och bilden spricker lätt.

Filter då?

KitCat-filtersDet finns mängder med filter, och dom är uppdelade på simulerade filmtyper och linser, precis som den tidiga appen Hipstamatic. I standardutförandet finns det 12 linser och 26 filmtyper att använda. Väldigt många av linserna och filmerna har dessutom inställningsmöjligheter, till exempel tilt shift, light leaks och ”smuts”. Det går också att välja på 20 ramar att applicera på sin bild.

När du väl tagit din bild så finns det ännu fler möjligheter att påverka bilden. En panel ljusstyrka, kontrast, färbalans för RGB, levels och skärpning av bilden hittar man under knappen ”PRO”.

En stark fördel med KitCam är att bilden du modifierat, så länge den är kvar i appen, går att modifiera igen, eller helt enkelt återställa till grundutförandet. Det gör att du kan leka med en bild, göra inställningar och ställa filter, men alltid gå tillbaka till starten och börja om.

Delning

Om du inte fastnar i alla inställningar på vägen, och faktiskt lyckas ta en bild du är nöjd med så går det att dela den med andra. Facebook, Flickr, Twitter, Instagram och Tumblr är de nätverk du direkt kan skicka bilden till. Dessutom går det att skicka bilderna direkt till sin Dropbox eller FTP. Dessutom går det härifrån att skicka vidare bilden till PhotoForge, ett annat kraftfullt bildredigerings-program för iOS.

Det känns som att funktionerna i KitCam aldrig tar slut. Det här är den mest kompletta fotoappen jag än så länge har hittat, och det går verkligen att anpassa sina bilder och göra dom unika. Möjligen finns det för många funktioner som gör att man tappar bort sig, men jag kan knappast se det som en nackdel. 15 kronor kostar KitCam och du hittar appen här.

Det här är post #34 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s