Bevakad på allmän plats, av dina medmänniskor


Tack Mats Lindborg för den här länken. Den här killen går runt på till synes slumpmässiga ställen i USA och filmar folk. Han säger sig inte ha någon riktig anledning för att göra det och står bara rakt upp och ner framför folk med kameran. Människorna han filmar blir riktigt upprörda, vissa skriker, andra slåss nästan.

Det är ett intressant projekt eftersom vi rör oss mer och mer mot ett användar-bevakat samhälle där våra medmänniskor bevakar oss lika mycket som myndigheter och företag. Memoto kommer snart med sin automatiska kamera och Google Glass är på ingående. Vi kommer få tänka om gällande integritet och privatliv totalt.

joy-of-tech

Joy of Tech har självklart en strip om ämnet.

Idag är det inte svårt att bli fångad på bild på allmän plats, men det finns fortfarande en hyfsad chans att notera när det händer, men det kommer förändras. Situationer som i filmen ovan kommer bli allt vanligare. Redan idag har The 5 Point Club, satte upp skyltar om att Google Glas är förbjudet. Vi diskuterar snart de här frågorna på samma sätt som barnförbudet på caféer.

Jag kan inte reglerna i USA, men i Sverige får man fortfarande filma och fota vem som helst på allmän plats. Det må vara provocerande, kanske omoraliskt, men är inte olagligt. Tekniken kommer slå igenom, det kan vi inte göra någonting åt. Troligen kommer det här röra upp en mängd diskussioner och möjligen lagändringar, men jag tror det viktigaste är att vi bygger en kutym kring användandet. Man ska aldrig filma människor i smyg om det kan skada dom. Folk kan ha olika anledningar till att inte vilja bli dokumenterade utan sin vetskap, vissa vill peta näsan i fred, andra lever under skyddad identitet. Det är viktigt att ha i åtanke innan vi publicerar material med identifierbara människor på nätet.

GeekWire har en artikel som hör till filmen om du vill läsa hela storyn.

Det här är post #47 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

3 kommentarer on “Bevakad på allmän plats, av dina medmänniskor”

  1. Petter Karlsson skriver:

    Vi kör lite info som jag och Björn plockade upp i Usa i höstas. En dive-bar är ett ”sunk-hak” eller kvarterskrog. http://en.wikipedia.org/wiki/Dive_bar

    Men klokt som vanligt ;)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s