Ett universum ur ingenting med Lawrence M Krauss live på Rival

krauss

Idag besökte jag Rival i Stockholm för att ta del av en intressant föreläsning. Astrofysikern Lawrence M Krauss är på besök i Stockholm, och idag pratade han om ämnet ”Varför finns det någonting istället för ingenting?” ur sin bok ”Ett universum ur ingenting”. Förlaget Fri Tanke stod för arrangemanget och Christer Sturmark var moderator. Jag har inte läst Professor Krauss böcker, men blev betagen av föreläsningen.

Det finns en del spår som Krauss tog upp som var intressanta.

 • En proton består av tre kvarkar, men de tre kvarkarna står bara för 10% av protonens massa, resten av energin kommer från ”ingenting”, eller virtuella partiklar berättar Krauss.
 • Hubble-teleskopets deep field bilder får med dubletter av galaxer. Det är inte något fel på systemet, det är snarare ljus som böjs från samma källa och når teleskopet från olika platser. Det är ungefär som att titta på ett träd, men se trädet på två ställen samtidigt.
 • Allt expanderar från oss, men vi är inte universums mittpunkt. Allt expanderar från varandra, och allt expanderar från den plats du är på i universum, inget kommer mot dig.
 • Ett platt, öppet eller stängt universum går inte illustrera i 3D bara i 2D. Detta eftersom vi skulle behöva sätta oss i en fjärde dimension för att se det ordentligt.

Precis som Lawrence M Krauss upprepade under kvällen, framtiden ser mörk ut och vi blir mer och mer obetydliga, blir sant när jag lyssnar. Det är dock inget skäl till att bli deprimerad, tvärtom, vi ska vara otroligt glada att leva i just den här tiden. Om ett par triljoner år kommer hela universum expandera snabbare än ljuset, och den tidens forskare kommer inte se en enda stjärna utanför vår egen galax. De kommer aldrig kunna veta att det finns mer än vårt eget kluster av galaxer och inte ha möjlighet att undersöka det. Vi kan fortfarande mäta de här sakerna, och det är en otrolig förmån för oss rymd-nördar att det är så.

Nu måste min hjärna bearbeta all den här informationen ett tag framöver, det är övermäktigt.

Det här är dag #55 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

2 kommentarer on “Ett universum ur ingenting med Lawrence M Krauss live på Rival”

 1. Jardenberg skriver:

  Vilka var de övriga i panelen? Har försökt googla på eventet men hittar nada.

  • Lukasz Lindell skriver:

   Fri Tanke har plockat ner sin sida om eventet, men hittade en annan sida som bloggat om det. Ulrika Engström, vetenskapsjournalist, Åsa Wikforss, professor i filosofi Stockholm, Bengt Gustafsson, professor astrofysik, kristet troende och Stefan Gustavsson från Evangeliska Alliansen var de som gick hårt åt Lawrence Krauss. Tyvärr blev det ganska platta diskussioner och mest pajkastning. Hade hellre sett en fördjupning i hans forskning än att debattera om gud finns eller inte.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s