Gratis karta över världens havskablar

Screen Shot 2013-04-06 at 10.12.01 PM

Hur ser det egentligen ut på havsbotten? I vilka kablar går vår Internet-trafik och hur mycket data rymmer dom? Och vem äger dom? Siten cablemap.info har märkt ut alla de kablar som ligger utlagda i haven, och de som är på väg att tas i bruk.

Personen som skapat kartan heter Greg Mahlknecht, en Sydafrikansk mjukvaruutvecklare. I månader byggde Mahlknecht sin karta genom att samla information från flera olika källor. Han började med att använda Wikipedias kategori ”Submarine communications cables”, men hans misstro till Wikipedia gjorde att han följde upp annan information om varje kabel han kunde hitta.

”Jag var tvungen att Google mycket och bygga på datan från Wikipedia med mängder av information som hittades i obskyra dokument överallt på Internet” säger Greg Mahlknecht.

Kartan är gratis och kommer förbli så. Anledningen till att den byggdes var att Mahlknecht själv ville se en liknande karta, men tyckte inte han kunde motivera priset på 250 dollar. Han letade efter gratis alternativ, men hittade inga som var tillräckligt bra.

”Jag insåg att en gratis version behövdes göras”.

Det går att klicka på var och en av kablarna, och många kan man läsa mer detaljerad information om. Den längst jag hittar är hela 34 000 km lång och den snabbaste har en kapacitet på 60 Tbps. Alla kontinenter är sammankopplade förutom Antarktis, där får man förlita sig på uppkoppling via satellit.

En av de mest uppkopplade platserna i relation till sin storlek som går att hitta är Guam där nästan 10 kablar landar på den 549 km2 lilla ön, troligen på grund av sin bra placering i Stilla Havet.

Alla kablar i världen är dock inte med, bara de som har en kapacitet över 1 Gbps, såvida de inte är en kritisk förbindelse till ett land. Anledningen till det är enligt Mahlknecht att det skulle bli för många små kablar på kartan, och flertalet av dom är dessutom inte aktiva, vilket skulle skapa en väldigt rörig och oaktuell karta.

Kolla in Greg Mahlknechts karta här.

Det här är dag #74 i Fredrik Wass initiativ #Blogg100 – En bloggpost om dagen i 100 dagar. Läs om det hos Bisonblog
Annonser

One Comment on “Gratis karta över världens havskablar”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s