Ryktesspridning på nätet

I augusti 2012 satt jag och funderade kring det här med ryktesspridning på internet i allmänhet, men de rykten som spreds kring den kommande lanseringen av iPhone 5 i synnerhet. Jag tyckte att minsta lilla läckage av en potentiell del av en iPhone gav enorm uppmärksamhet, utöver alla rimliga proportioner. Därför bestämde jag mig för att göra ett eget experiment, kan man plantera ett rykte som går viralt?

Svaret blev ja, min design av en asymmetrisk skruv som ingen skulle kunna skruva upp utan specialverktyg spred sig som en löpeld över nätet. Stora medier som Wired, MacWorld och Yahoo snappade upp betet och rapporterade nyheten, fastän källan var ett helt nystartat och anonymt konto på forumet Reddit. Är det rimligt att så lösa källor ska bli till nyheter? Ska medier börja tillämpa sunt förnuft i högre grad än idag?

Min skruv var bara ett exempel, men samma sak händer om och om igen, både i utlandet och i Sverige. Jag höll min första föreläsning om det här ämnet under WebCoast 2013 inför cirka 50 personer. Intresset att lyssna på ämnet ”Ryktesspridning på nätet” visade sig vara stort. Tyvärr spelades inte den föreläsningen in, men min presentation finns åtminsone att läsa här nedanför, även om en troligen är ganska oförståelig,

Däremot berättar jag gärna om ämnet igen. Är ni ett företag, skola eller organisation som vill få bra exempel på hur man ska tänka gällande fakta på internet och hur man filtrerar ut desinformation är det bara att höra av sig!


Annonser

2 kommentarer on “Ryktesspridning på nätet”

  1. […] chefredaktör på iMore.com har stor trovärdighet i mac-sfären. Han gick till exempel inte på den asymmetriska skruven jag knåpade ihop i augusti förra året. Däremot var det han som var först med att berätta hur […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s